Sort åben terrasseoverdækning i sort aluminium

Hvad er forskellen på udestuer, havestuer og vinterhaver?

Er udestue, havestue og vinterhave ikke bare en betegnelse for det samme? Eller er der en forskel? Hvad siger bygningsreglementet og hvordan håndterer du de tre forskellige udbygningstyper, når det kommer til byggetilladelser, BBR og bebyggelsesprocent? Det får du alt sammen svar på her!

Selv om de fleste af os bruger begreberne udestue, havestue og vinterhave lidt i flæng om en tilbygning til huset, hvor det primære formål er at forlænge sommersæsonen med et par måneder i hver ende, så er der en forskel på i hvert fald det ene af begreberne.

For hvor udestue og havestue er synonymer for den samme bygningstype, er havestuen oprindelig tænkt som et drivhus, der er opført med forbindelse direkte fra huset. Et alternativ til disse tre typer er en terrasseoverdækning, der primært består af et tag og en eller flere lukkede sider, der kan læ for vinden.

Udestuen eller havestuen er en bygning, som tidligere blev bygget oven på terrassen og bestod helt enkelt blot af en afskærmning af glas og et fladt tag med en lille hældning, meget lig den type terrasseoverdækninger, der sættes op i dag. Men over tid er udestuernes materialer og konstruktion blevet mere og mere lig med resten af husets. Så i dag har udestuen oftest både energivinduer og tag af samme type, som det der ligger på huset.

 

Udestue eller tilbygning – hvor går grænsen

Bygningslovgivningsmæssigt er grænsen mellem udestue og tilbygning i dag, hvorvidt der er indlagt varme eller ej.

Er der varme i udestuen, er det en regulær tilbygning til huset og skal derfor opfylde de samme krav, som Bygningsreglementet stiller om højde til loftet, isoleringstykkelser og hvor tæt bygningsværket er.

Er der ikke varme i udestuen, regnes det for en udestue. Det vil sige, at bygningsværket er opført uden på husets eksisterende ydermur og ikke har en fastinstalleret opvarmningskilde. Men det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke må have en flytbar gas- eller oliekamin stående, som du kan tænde for, hvis du vil sidde i udestuen i den kolde tid af året.

Samtidig anføres det, at opholdet i udestuen ikke må tage karakter af beboelse. Du må opholde dig i den på samme måde, som hvis du sad i haven eller opholdt dig i et udhus på grunden. Tager opholdet karakter af anvendelse til almindelig beboelse, kan du blive pålagt, at udestuen skal opfylde kravene til dette. Altså skal udestuen overholde kravene til isoleringstykkelse, loftshøjde og opvarmning. 

Kontakt for rådgivning og vejledning

Kræver byggetilladelse, uanset hvad du kalder det

Uanset om du kalder det en udestue, havestue eller lidt mere misvisende for vinterhave og uanset om den er opvarmet eller ej, så kræver det en byggetilladelse at måtte opføre den. Det skyldes, at den opføres i direkte forlængelse af det eksisterende byggeri.

Det vil sige, at du skal sende en skriftlig ansøgning med tegninger, angivelse af placering og hvilke materialer og hvilken opbygning, udestuen får. Og du må ikke gå i gang med byggeriet, før du har fået byggetilladelsen.

 

Udestuen tæller med i BBR og bebyggelsesprocent

Navnet gør heller ingen forskel på, hvorvidt udestuen/havestuen/vinterhaven skal angives på din BBR-angivelse. Det skal den på samme måde som en terrasseoverdækning og andre tilbygninger og selvstændige bygninger, der opføres på grunden. Samtidig bør du lige tjekke om en eventuelt eksisterende udestue er medtaget i BBR, hvis du påtænker at renovere den. Er den ikke det, skal du lige have fat i kommunen og få den tilføjet, inden du kan gå i gang med renoveringen.

Udestuen tæller også med i bebyggelsesprocenten på din grund. På de fleste parcelhusgrunde ligger denne procentsats på 30 % af grundarealet og er der tale om rækkehuse eller sommerhuse, er den oftest kun 20 %. Denne procentsats må ikke overstiges, hvis du skal gøre dig håb om at få byggetilladelse.

Endvidere skal udestuen overholde afstandskravene til skel på minimum 2,5 meter.

 

Husk at opdatere forsikringen

Husk også at anmelde udestuen til forsikringen, så den kan komme med i dækningen. Ellers risikerer du, at forsikringen ikke dækker udestuen ved brand-, storm- eller andre skader.

 

Hvor skal udestuen placeres

De fleste vælger at placere udestuen på en eksisterende, sydvendt terrasse – oftest ud for stuen. Men du kan selvfølgelig have helt andre ønsker, alt efter hvad din udestue/havestue/vinterhave skal bruges til.

Hvad der er vigtigt, uanset hvor du placerer den, er, at du vælger en stil til udestuen, der passer til husets arkitektur og stil. Det er også en god ide at placere udestuen, så vinduerne i husets andre rum ikke lukker op ind i udestuen. Er dette vindue det eneste i lokalet, ødelægges ventilationsmulighederne. Samtidig medfører det også, at der skal oprettes et andet vindue eller anden udgang, der kan fungere som redningsåbning ud til det fri, hvis du skal overholde brandvedtægterne.

Skal du have hjælp til at vælge den bedste placering af din nye udestue eller vil du gerne sikre, at du vælger det bedste udseende på udestuen, så kontakt os allerede i dag. Så kan vi hjælpe jer hele vejen fra ide til færdig udestue. Det sikrer jer det bedste resultat og mindst muligt besvær med at gøre jeres udestuedrøm til virkelighed.

Kontakt os for et uforpligtende tilbud

Dansk håndværk
Håndværker garanti

Jysk Vindues Rådgivning

Klaus Gormsen

Kystvej 50

6200 Aabenraa

© Copyright, Jysk Vindues Rådgivning | udviklet af Byro

online-møder.dk